32 vuoden jälkeen Espanja voitti jälleen olympiakultaa miesten jalkapallossa

2024-08-10

Varhain aamulla 10. elokuuta, Pekingin aikaa, Pariisin olympialaisten jalkapallon finaali järjestettiin Parc des Princesissä, Ranskan Ligue 1 -jättiläisen Paris Saint-Germainin kotijoukkueessa. Espanja voitti miesten jalkapallon olympiakultaa 32 vuoden jälkeen. Espanja ja isäntä Ranska tekivät maalitaistelun ensin, ja Espanja teki kolme maalia peräkkäin varsinaisen peliajan lopulla, ja Espanja teki kaksi maalia. Molemmat osapuolet tekivät yhteensä 8 maalia, mikä teki ennätyksen miesten jalkapallon olympialaisissa tekemien maalien määrästä.
8 maalia teki ennätyksen
Espanjan jalkapallo aloitti hyvän vuoden. Viime kuussa se voitti Euroopan Cupin täydellisellä voitolla. Kun Espanjan olympiajoukkue osallistui viimeisiin olympialaisiin, valmentaja oli De La Fuente, joka johti joukkueen voittoon. Hänen katumuksensa kompensoi nykyinen valmentaja, joka on myös hänen oppilaansa Santi vanha valmentaja istui katsomossa tämän pelin aikana. Jotta Santi johtaisi joukkuetta hyvin näissä olympialaisissa, De La Fuente lähetti uudet Euroopan Cupin mestarit Ferminin ja Baenan tukemaan Espanjan olympiajoukkuetta.
Kun Ranskan olympiajoukkue siirtyi johtoon vain 11 minuutissa, Espanjan olympiajoukkue osoitti samaa voimaa kuin silloin, kun Espanja tyrmäsi Ranskan 2-1 Euroopan Cupin välierissä. Kaksi Euroopan Cupin voittajaa astui eteenpäin salamannopeasti. Korvan potentiaali teki kolme maalia peräkkäin. 18. minuutilla Baena lähetti upean syötön, ja Fermin työnsi rauhallisesti tasoittaakseen pelin. 25. minuutilla keskus Ruizin laukaus pelastettiin, ja Fermin seurasi lisälaukauksella ohittaakseen maalin. 28. minuutilla Baena ampui suoran vapaapotkun, joka lensi seinän yli maalin keskelle ja kompensoi katumuksensa siitä, ettei hänellä ollut suoraa vapaapotkua tämän vuoden Euroopan Cupissa. Espanjan olympiajoukkue meni 3:een -1.
Vaikka Espanjan olympiajoukkue maksoi hintansa nuoruudestaan, Akliusz ja Mateta tekivät Ranskan olympiajoukkueelle kaksi peräkkäistä maalia 79. ja 90. minuutilla, mutta Espanja ei antanut voittoa luisua. Carmelosta, Vallecanosta La Ligassa, tuli sankari, kun hän nousi penkiltä ja teki kaksi maalia jatkoajalla. 100. minuutilla Carmelo teki maalin ja vei Espanjan jälleen johtoon. Jatkoajan loukkaantumisajalla maalivahti Tenas heitti pallon etukentälle, ja Carmelo teki jälleen maalin laukauksella lukitessaan miesten jalkapallon kultamitalin Espanjan olympiajoukkueelle.
Voitti kultamitalin uudelleen 32 vuoden jälkeen
Edellisen kerran Espanja voitti olympiakultaa Barcelonan olympialaisissa. Olympiajoukkueen keskikenttäkaksikko oli nykyinen Manchester Cityn valmentaja Guardiola ja entinen Espanjan maajoukkueen valmentaja Enrique miesten jalkapallon finaali pidettiin Camp Noulla, La Liga -jättiläisen Barcelonan kotipaikalla.
Fermin tuli Barcelonan La Masian nuorten harjoittelujärjestelmästä, mutta hän pelasi pääasiassa vaihtopelaajana Espanjan maajoukkueessa. Hän pelasi kuitenkin 6 kertaa näissä olympialaisissa ja teki 66 maalia. Miesten olympiafinaali järjestettiin Paris Saint-Germainin kotikentällä. Enrique on myös Espanjan olympiajoukkueen maalivahti Tenas Pariisista.
Espanja voitti tänä kesänä Euroopan Cupin ja olympiakullan isäntänsä vastaan. Euroopan Cupin puolivälierissä voitti isäntä Saksan 2-1 jatkoajalla ja olympiafinaali voitti isäntä Ranskan jatkoajalla. Kun olympia-ikäiset tähdet Yamal, Nico Williams, Pedri ja Garvey jäivät olympialaisista väliin väsymyksen tai vammojen vuoksi, Espanja voitti silti miesten jalkapallon kultamitalin.
Espanja on voittanut peräkkäin vuoden 2008 Euroopan Cupin, 2010 maailmanmestaruuden ja vuoden 2012 Euroopan Cupin, ja siitä on tullut ennennäkemätön "Triple Crown". Espanjalainen jalkapallo on aloittanut uuden kultakauden. maailmanmestaruus 2026.